FEESTVIERENDE FORMULE 1-TEAMS VERBODEN IN DE HEKKEN TE KLIMMEN

MELBOURNE (ANP) - Formule 1-teams riskeren een boete als de monteurs na een race uit de garage rennen en in de pitsomheining springen om de coureurs toe te juichen. Wedstrijdleider Niels Wittich van de internationale autosportfederatie FIA heeft de teams nog maar eens op de regels gewezen in aanloop naar de Grote Prijs van Australië. "Het is te allen tijde verboden om in de hekken van de pitsmuur te klimmen", meldt hij in zijn racenotities.

Een team dat die regel overtreedt, kan volgens de reglementen worden bestraft door de stewards, aldus Wittich. "Teampersoneel mag alleen in de pitsstraat komen vlak voordat ze aan een auto moeten werken en moet zich terugtrekken zodra het werk klaar is. De toegang tot de pitlane tijdens trainingen en races is uitsluitend voorbehouden aan personen die daartoe speciaal zijn geautoriseerd en een specifieke taak hebben."

De Formule 1 is eraan gewend geraakt dat het personeel van de auto's die op het podium eindigen de hekken invliegt om de coureurs uitbundig te onthalen. Bij de vorige grand prix in Saudi-Arabië waren het de monteurs van Red Bull en Aston Martin. Sergio Pérez van Red Bull won de race voor teamgenoot en regerend wereldkampioen Max Verstappen. De Spanjaard Fernando Alonso werd derde in zijn Aston Martin.

Op het circuit van Melbourne zal de regel niet zo makkelijk overtreden worden, omdat op de pitsmuur dikke glazen panelen zijn geplaatst.

2023-03-30T12:42:10Z dg43tfdfdgfd