LUCHTMACHT VAN SPARTA IS EEN PARADIJS VOOR VAN CROOIJ

Sparta Rotterdam neemt het zaterdagavond op tegen FC Emmen, voor wie het duidelijk zal zijn waar de grote kracht van de ploeg van Maurice Steijn ligt. Vito van Crooij kan (mede) hierdoor bijzondere cijfers overleggen.

Sparta is dit seizoen levensgevaarlijk door de lucht. De Rotterdammers maakten de meeste kopdoelpunten in de Eredivisie, gingen met ruime afstand de meeste luchtduels aan en wonnen bovendien het hoogste percentage van die kopduels. Het is met al die lengte in de selectie van Steijn een paradijs voor iemand met een goede trap, zoals Van Crooij.

Van Crooij was afgelopen weekend in de 3-1 overwinning op Vitesse goed voor negentien voorzetten, waarvan er twee tot assist werden gepromoveerd. De vleugelaanvaller krikte daarmee zijn seizoenstotaal op naar tien assists en is de eerste Spartaan deze eeuw die wat dit betreft de dubbele cijfers heeft gehaald in een Eredivisie-jaargang. Negen van die tien goals werden met het hoofd gemaakt, na een voorzet uit een standaardsituatie.

Van Crooij is niet alleen belangrijk als aangever, maar is met acht doelpunten ook gedeeld topscorer van Sparta. Tel je de goals en de assists bij elkaar op, dan was de buitenspeler direct betrokken bij liefst achttien competitietreffers. Alleen Dusan Tadic van Ajax (23) en de in de winterstop naar Liverpool vertrokken PSV'er Cody Gakpo (21) kunnen betere cijfers overleggen dit seizoen.

Van Crooij heeft nog negen wedstrijden om het eeuwrecord van Sparta te evenaren. Alleen Ali El-Khattabi (twintig goals, vier assists) was in het seizoen 2000/01 direct betrokken bij meer Eredivisie-doelpunten van Sparta.

Eerder dit seizoen sprak Vito van Crooij met VI al over zijn sterke spel:

2023-03-18T10:41:49Z dg43tfdfdgfd